Woerden Terrace Apartment

Serge Schoemaker Architects | Project Woerden

The commission to modernize this apartment at the top of a town house in the centre of Woerden resulted in a design that joins the three existing rooms at the rear of the first floor to create one big kitchen cum living area that opens onto a generously sized, sun-drenched roof terrace.

The spatial connection between the kitchen and roof terrace is maximized by three full-height steel-framed pivot doors in the façade. These can open fully to the terrace. The hardwood floor in the kitchen-living area extends seamlessly outdoors, further emphasizing the unity of inside and outside.

The kitchen is completely surrounded by a built-in storage element made up of both open shelving and cupboards, as well as a fireplace. Occupying the centre of the space is a five-metre-long table in solid wood, which doubles as a work surface.

The open shelving is designed as a cabinet of curiosities and works of art. Tall, dark and veneered, the shelves are lined with books and exotic objects that lend the kitchen-living area a sophisticated appearance.

Shade and privacy are provided by the overhead screen of hardwood slats. Together with the hot tub, the screen gives the space the feel of a country residence, despite its location in the heart of the city. The slats, just like the parquet and terrace floor, are executed in African padauk.

Defining the edges of the terrace are solid, made-to-measure concrete elements. Made of prefabricated exposed concrete, these elements extend the full depth and width of the terrace and function as space dividers, benches, and planters. Over time, the leafy plants will colonize the sleekly designed terrace, gradually transforming it into a unique oasis tucked away in the heart of the city.

 

Location: Woerden, Netherlands
Client: Private
Year: 2015-2016
Status: Completed
Team: Serge Schoemaker, Alexander Beeloo, Sanne Knoll, Roxana Vakil Mozafari
Photography: Raoul Kramer

 

Read moreClose
Serge Schoemaker Architects | Project Woerden 038_PR Serge Schoemaker Architects | Project Woerden 038_PR Serge Schoemaker Architects | Project Woerden 038_PR Serge Schoemaker Architects | Project Woerden