Utrecht House

Utrecht House, Image2

After a century of use, this charming and spacious house dating from 1900 near Wilhelminapark in the east of Utrecht was subject to considerable wear. Our design completely transformed the three-storey house to fulfil the needs of the new owners.

The ground-floor extension into the garden became the new focal point, creating a wonderful sense of space and light in the house. It comprises a voluminous three-metre-high open kitchen with a rooflight and a series of double glass doors which can be opened onto the garden. All joinery was tailor-made; the cabinets and island bench conceal the appliances, functions and storage. An open stair connection was created between the kitchen and the small basement which was converted into an intimate wine cellar.

The former storage space on the third floor was converted into a spacious open plan master bedroom and study. A full-height rotating door divides the space into two zones. Two volumes consisting of a bathroom and a built-in cupboard unit with integrated washroom, define the new meandering layout.

To improve the lightness of the house we changed the interior colour palette into shades of white: white-oiled oak flooring is used on all floors while white cabinets and cupboards complement the oak flooring and beige-painted walls.

 

Location: Utrecht, Netherlands
Client: Private
Year: 2008-2009
Status: Completed
Photography: Raoul Kramer

Read moreClose
Utrecht House, Image14 04_begane grond rev2 Utrecht House, bathroom Utrecht, Image23