Hoofddorp House

Hoofddorp_House_0_2000px

In the renovation, the interior of this freestanding house has undergone a rigorous transformation, with the entire ground floor opened up and reorganized. The concrete structure of the house made it possible to create an almost fully open floor plan.

Enlarging the living space by including the former garage and loft above made the ground floor not only more spacious but also taller. A new rooflight at a height of over four metres draws exceptional levels of daylight inside.

The refurbished ground level features a terrazzo floor poured on site. Placed on this white stone surface are two full-height storage walls, finished in oak-veneer, which functionally organize the plan and enhance the quality of space.

Carefully positioned openings in these storage walls set up views through the interior and out of the house. Open and half-open niches and a large transparent hearth create a visually balanced composition. To the front is an open kitchen, featuring a monolithic white kitchen island with terrazzo worktop.

The addition of folding doors at the front and rear of the house opens up the remarkable living space to the green surroundings with abundant water. As a result, the open hearth at the centre can be used from inside and outside.

 

Location: Hoofddorp, Netherlands
Client: Private
Year: 2016-2017
Status: Completed
Team: Serge Schoemaker, Alexander Beeloo; Roxana Vakil Mozafari
Photography: MWA Hart Nibbrig

Read moreClose
Hoofddorp_House_8_v_2000px Hoofddorp_House_12_2000px 20170524_053_iso_final_crop1 Hoofddorp_House_11_v_2000px Hoofddorp_House_13_v_2000px 053_170823_pr Hoofddorp_House_4_v_2000px