Woonhuis Hoofddorp

Bij de verbouwing van dit vrijstaande woonhuis in Hoofddorp creëerde Serge Schoemaker Architects door een radicale metamorfose een karakteristiek, ruimtelijk interieur met fraaie zichtlijnen en een zee aan daglicht. De nieuwe plattegrond is hierbij gereduceerd tot twee verdiepingshoge kastenwanden. In 2018 werd het project in Hoofddorp genomineerd voor de Nederlandse ‘Interieur van het Jaar’-prijs.

Het rietgedekte, aan het water gelegen woonhuis is gebouwd in een moderne Cottage-stijl. Het interieur van het huis heeft bij de verbouwing een rigoreuze transformatie ondergaan: de gehele begane grond is opengebroken en opnieuw ingericht. Dankzij de betonconstructie van het huis kon hierbij een nagenoeg open plattegrond ontstaan.

Door de voormalige garage en bovenliggende vliering bij de woonruimte te betrekken is de begane grond niet alleen ruimer, maar ook hoger geworden. Een nieuw dakraam zorgt op meer dan vier meer hoogte nu voor een bijzondere lichtinval van bovenaf.

De begane grond is bij de verbouwing voorzien van een ter plaatse gestorte terrazzovloer. Op de witte,stenen vloer zijn twee verdiepingshoge, eiken gefineerde kastenwanden geplaatst. Deze zorgen zowel voor een functionele indeling, als een behoud van de gecreëerde ruimtelijke kwaliteit.

De zorgvuldig gepositoneerde openingen in de kastenwanden hebben geleid tot zichtlijnen door het huis en naar buiten. Open en halfopen nissen en een grote doorkijkhaard zorgen voor een uitgewogen visuele compostie. Aan de voorkant van het huis markeert een monolithisch, wit kookeiland met terrazzo werkblad de nieuwe woonkeuken.

Middels de aangebrachte vouwpuien aan de voor- en achterzijde van het huis opent de karakterisiteke woonruimte zich naar de groene en waterrijke omgeving. De centrale open haard kan hierdoor niet alleen van binnen, maar ook van buiten worden benut.

 

Locatie: Hoofddorp, Nederland
Opdrachtgever: Particulier
Jaar: 2016-2017
Status: Opgeleverd
Team: Serge Schoemaker, Alexander Beeloo; Roxana Vakil Mozafari
Fotografie: MWA Hart Nibbrig

Download dit project » SSA_Woonhuis_Hoofddorp

Lees meerSluiten