Tuinstudio Bussum

Het doel van dit project in Bussum was de realisatie van een hoogwaardige, multifunctionele tuinstudio. Met aandacht voor materiaal en detail is een vrijstaande, contrastrijke tuinstudio ontstaan, dat functioneert als werkplek, gastenverblijf én berging. Het is een klein bouwwerk met een sculpturale vorm en ambachtelijke uitstraling.

Duurzame, zwart gecoate red cedar shingles zijn gebruikt als gevelbekleding, refererend aan de zwart geschilderde schuurtjes uit de omgeving. Het gebruik van shingles maakte een homogene materialisatie van gevel als dak mogelijk, alsmede een minimale daklijn, wat de sculpturale kwaliteit van het ontwerp ondersteunt. De buitenbekleding bestaat uit circa 2000 shingles, welke handmatig zijn geschuurd en gecoat, en stuk voor stuk zijn gemonteerd.

De uitdaging om een relatief groot volume in een smalle, diepe tuin te plaatsen heeft geresulteerd in een langgerekte vorm. Het verdiepingshoge overhoekse raam opent de noordelijke zijde van het tuinhuis; het strakke, kozijnloze hoekdetail zorgt voor een bijzondere ruimtelijkheid en een fraai contrast met de onregelmatige, ruwe geveltextuur. Het tweede raam geeft de verblijfsruimte zicht op de tuin en is gecombineerd met een ingebouwd bureau. De terugliggende kozijnen benadrukken de massieve, goed geïsoleerde wanden en het solide karakter van het huisje. De neggen worden geaccentueerd door zwarte multiplex kaders, die het zicht op de tuin omlijsten.

Het interieur is licht van kleur en glad afgewerkt, het staat daarmee in bijzonder contrast met het donkere, ruwe textuur van het exterieur. Het volledige interieur is van vloer tot plafond uitgevoerd in wit-transparant gelakt berkenmultiplex. Het binnenafwerking is samengesteld uit op maat vervaardigde multiplex-platen, die als precieze, geometrische puzzelstukken in elkaar zijn geschoven. Het lichte, natuurlijke materiaal zorgt voor een rustgevende atmosfeer, de gladde oppervlakken ondersteunen de sculpturale kwaliteit van de binnenruimte.

Het ingebouwde meubilair is een compositie van drie lineaire elementen: een zwevend bureau voor het raam, een lange bank met laden en een verticale inbouwkast. De fietsenberging ligt verborgen achter twee grote multiplex schuifdeuren. De zintuigelijke ervaring die de tactiele kwaliteit van het exterieur en interieur bewerkstelligt wordt aangevuld door de geur van red cedar en het zonlicht dat aan het eind van de dag door het tuinhuis valt. De zorgvuldige aandacht die is besteed aan de uitvoering van het project heeft geresulteerd in een liefdevolle plek waar de opdrachtgevers zich kunnen onttrekken aan het dagelijkse leven.

 

Locatie: Bussum, Nederland
Opdrachtgever: Particulier
Jaar: 2013-2014
Status: Opgeleverd
Team: Serge Schoemaker, Beatrice Nespega
Fotografie: Raoul Kramer

Download dit project » SSA_Tuinstudio_Bussum

Lees meerSluiten