Herenhuis Utrecht

Met een combinatie van moderne, strakke lijnen en contrastrijke, klassieke materialen is de begane grond van dit herenhuis verbouwd tot een elegante woonruimte. De authentieke details zijn met het hoogwaardige interieurontwerp versmolten tot een nieuw, sfeervol geheel.

De herenhuizen rondom het Wilhelminapark in Utrecht zijn gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw om de welgestelden uit die tijd een alternatief te bieden voor de drukke binnenstad. Dit ruime, neoclassicistische huis van onze opdrachtgevers dateert uit 1900 en is onderdeel van een aaneengesloten huizenblok ten westen van het park.

Het herenhuis heeft vier woonlagen, waarbij de volledige eerste verdieping als woonkamer fungeert. Op de begane grond bevindt zich aan de straatzijde een ‘stijlkamer’ met ornamentenplafond en marmeren schouw, dat ooit diende als ontvangstruimte. De overige ruimten op deze verdieping, de voormalige personeelsruimten, waren tot aan deze verbouwing relatief klein.

Bij de verbouwing van dit herenhuis besloten we om de keuken op de begane grond opnieuw te definiëren en vorm te geven als een luxe woonkeuken, die in open verbinding staat met zowel de achtertuin, als de stijlkamer aan de voorzijde. Door een paar eenvoudige bouwkundige aanpassingen heeft deze ruimte nu meer oppervlakte en licht gekregen en staat in betere verhouding tot de rest van het huis.

Een markante, nieuwe taatsdeur leidt bezoekers vanuit de hal direct naar de woonkeuken. De scheidingswand tussen keuken en stijlkamer is vervangen door grote inbouwkasten met dubbele openslaande deuren, waardoor woonkeuken en voorkamer nu fungeren als twee kamers en suite.

De authentieke details en ornamenten in het huis zijn abstract wit geschilderd, de nieuwe vloer in de hal en woonkeuken is uitgevoerd in gepolijst, wit marmer. De interieurbouw, die hier vervolgens aan is toegevoegd, is donker en ruw: vervaardigd uit gerookt eikenfineer zorgt deze voor contrast, warmte en intimiteit.

 

Locatie: Utrecht, Nederland
Opdrachtgever: Particuluer
Jaar: 2016-2017
Status: Opgeleverd
Team: Serge Schoemaker, Alexander Beeloo; Roxana Vakil Mozafari
Fotografie: MWA Hart Nibbrig

Download dit project » SSA_Herenhuis_Utrecht

Lees meerSluiten