Forteiland Hoofddorp

Het plan voor de herbestemming van het Fort bij Hoofddorp transformeert het werelderfgoedmonument tot een aantrekkelijk en uniek stadspark. Het project voorziet in een renovatie van zowel het 8’100 vierkante meter omvattende eiland, als het gebouw, en redt het monument van verder verval. Met de herbestemming wordt het fort publiek toegankelijk gemaakt én behouden voor toekomstige generaties.

Het Fort bij Hoofddorp is – als onderdeel van de Stelling van Amsterdam – opgenomen op de provinciale monumentenlijst van Noord-Holland en staat sinds 1996 op de Lijst van Werelderfgoed. Niet alleen als bestanddeel van de Stelling, maar ook in vergelijking met andere forten uit de linie, is het fort een bijzonder voorbeeld van militaire bouwkunst. Het Fort bij Hoofddorp is één van de forten met vrijstaande hefkoepelgebouw en die gebouwd werden tussen 1895 en 1907. Het terrein waarop het fort gebouwd moest worden was relatief klein, waardoor men genoodzaakt was het gebouw met twee verdiepingen te ontwerpen. Door de geringe breedte van het hoofdgebouw kon met één keelkazemat worden volstaan.

Met de herbestemming wordt het eiland op een nieuwe wijze gepositioneerd; het forteiland moet gaan fungeren als een recreatief landschap binnen de gemeente Haarlemmermeer. Hiervoor worden verschillende landschappelijke elementen toegevoegd aan het landschap, zoals een nieuwe brug, een aanlegsteiger, zitplekken, picknickplekken en een klein openluchttheater. De geplande horeca in het fortgebouw zal de recreatieve waarde van het park verder versterken en het gebied helpen te transformeren tot een aantrekkelijk, publiek toegankelijk landschap.

Als onderdeel van het park wordt ook een nieuw pad geïntroduceerd in het landschap: het ‘fortpad’. Deze wandelroute verbindt alle punten die van cultuurhistorisch belang zijn voor het fort en de directe omgeving. Tevens markeert het fortpad de belangrijkste aanlooproute naar het gerestaureerde monument vanaf de Paxlaan, de frontzijde van het fort.

De vormgeving van de nieuwe landschapsobjecten in het landschap is geïnspireerd op de oorspronkelijke (vuur)lijnen in het landschap. De strakke vormgeving  is ‘vertaald’ naar de nieuwe elementen. Door de bestaande vormen te herinterpreteren is er een sculpturale vormentaal ontstaan, die leesbaar en herkenbaar is. Alle elementen worden uitgevoerd in gecoat plaatstaal. Het materiaal refereert aan de bouwtijd van het fort, maar is door de vorm- en kleurgeving duidelijk eigentijds.

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer.

 

Locatie: Hoofddorp, Nederland
Opdrachtgever: Stichting Fort van Hoofddorp
Jaar: 2012-2019
Status: Oplevering eind 2019 

Team: Serge Schoemaker, Alexander Beeloo, Max Hart Nibbrig; Arun Bourdon, Anthony Dann, Yunqiao Du, Dik Houben, Niklas Kühlenborg, Roxana Vakil Mozafari
Visualisaties: Folkert Sevenster
Fotografie: Kees van der Veer

Download dit project » SSA_Hoofddorp_Fort_Island

Lees meerSluiten