Basisschool Haarlem

De Haarlemse basisschool Piramide Boerhaave heeft een metamorfose ondergaan. Enkele strategisch gekozen architectonische ingrepen heeft de school uit de jaren zestig een volledig nieuwe uitstraling gegeven, meer licht, lucht en ruimte. Het renovatieproject laat zien dat verbouw van wederopbouwscholen een volwaardig alternatief is voor sloop en nieuwbouw.

De basisschool is onderdeel van een karakteristieke groenstrook in Schalkwijk. Het hoofdgebouw is in 1964 gebouwd als lagere school, in 1967 zijn hier een gymzaal en kleuterschool aan toegevoegd. Met een heldere plattegrond en een semi-gestandaardiseerde bouwconstructie was de school voorloper van een reeks patioscholen in de jaren zestig.

De school had echter dringend behoefte aan een nieuwe start en een open uitstraling naar buiten. Het introverte schoolgebouw was verouderd, de uitstraling en kleurgeving gedateerd. De multiculturele school stond bekend als probleemschool, het aantal leerlingen liep terug. De geroemde patio’s werden verwaarloosd en bleven onbenut. Onderwijskundig had de school meer behoefte aan ruimte voor speciaal onderwijs, groepsactiviteiten en vieringen.

In 2015 kreeg Serge Schoemaker Architects de opdracht voor de renovatie en uitbreiding van de basisschool na een ontwerpend onderzoek onder de paraplu van Stichting Mevrouw Meijer. Het onderzoek toonde aan dat door verbouw – met minder kosten dan bij sloop en nieuwbouw – een toekomstbestendig resultaat kon worden bereikt. De klaslokalen van wederopbouwscholen zijn ruim en licht, wat deze gebouwen sowieso aantrekkelijk maakt voor renovatie.

Het ontwerp voor de renovatie en uitbreiding maakt gebruik van de oorspronkelijke heldere gangenstructuur. Deze is ingezet als leidraad voor de uitbreiding. De gangeinden, welke eindigden in toiletgroepen, zijn opengebroken waardoor zichtlijnen zijn ontstaan naar de omgeving. Grote limoengroene raamkozijnen markeren nu de gangeinden van zowel binnen als buiten. Ze vormen onderdeel van een volledig nieuw kleurenpallet.

De grootste patio is overdekt en ingericht als multifunctionele aula. De in het dak aangebrachte verticale dakramen zijn zodanig gepositioneerd, dat het daglicht vanaf verschillende zijden binnenvalt, zonder dat er hinder wordt ondervonden van direct zonlicht. In de op maat vervaardigde zitelementen van berkenmultiplex, die de aula omkaderen, zijn de benodigde opbergvakken geïntegreerd. De met zorg vormgegeven, halfopen zaal zorgt voor een nieuwe ruimtelijkheid in de school, die extra ruimte biedt aan groepsactiviteiten en vieringen; educatie en cultuur.

 

Locatie: Haarlem, Nederland
Opdrachtgever: Stichting Spaarnesant
Jaar: 2015-2016
Status: Opgeleverd
Team: Serge Schoemaker, Sanne Knoll; Alexander Beeloo, Roxana Vakil Mozafari
Fotografie: MWA Hart Nibbrig

Download dit project » SSA_Basisschool_Haarlem

Lees meerSluiten